top of page
Vyhledat

Plout...

Aktualizováno: 2. 4. 2020



Je mi 6 let a poprvé sedám do lodi. Je to malý laminátový kajak a já poznávám, jaké to je houpat se na vodě. Poprvé cítím sílu proudu a větru který mě odnáší na druhý břeh. Držím v ruce dřevěné pádlo se dvěma modrými plastovými listy. Levá, pravá a loď se rozjíždí. Pluju a cítím volnost, svobodu a sílu, kterou mi pohyb přináší. Pádluju, dokud nemám na rukou puchýře a až se západem slunce vytahuju kajak z vody.

Přihlášení do vodáckého oddílu, první tréning, disciplína, výkonnost roste. První závody, prohry i vítězství. Reprezentace a medaile z mistrovství světa! Divoká voda mě učarovala a velmi rychle jsem se na ni cítil jako doma. Předcházelo tomu však mnohem více. Kajak byl první lodí, do které jsem sám nasedl. Druhou lodí byl Optimist, neboli Opťák. Malý dřevěný lavor s dvoumetrovým stěžněm a malou plachtou. Trávil jsem hodiny a hodiny křižováním malého rybníka a zažíval neskutečné dobrodružství jako kapitán na širém moři. První závod a ocenění za nejmladšího účastníka. Ochutnávám rychlost spojenou s plachtěním a přesedám na třídu Evropa. Značně podvážen nezvládám vyvažovat a často končím ve vodě kýlem vzhůru. Živě si vzpomínám, jak se snažím otočit plachetnici zapíchlou uprostřed rybníka, stěžněm do dna. Slunce zapadá a moje jediná šance je doplavat asi kilometr na břeh pro pomoc. Velmi rychle jsem si uvědomil, jak je příroda silná a jak malí jsme proti ní my. Umět však využít její sílu a dokázat se vcítit do síly větru a proudu, to je umění, které mě uchvátilo.




Následovalo několik let studijí, sportování, běhání za holkama...Začal jsem poznávat hory, jak z pohledu horolezce, tak z pohledu dravce na paraglidingovém křídle. Začal jsem si plnit klukovské sny a jedním z nich byla horolezecká expedice v Himálajích. Několik let tréningu, lezecké závody, zimní cesty v Alpách a Vysokých Tatrách. První prvovýstupy. Náhle tu byla nabídka na účast v horolezecké expedici do Indie. Cíl byl velmi náročný. Prvovýstup v dvoukilometrové žulové stěně! Převážně kolmá severní stěna hory Changabang budila ohromný respekt.



Vrchol ležel bezmála v 7000m a já věděl, že tohle bude veliká životní zkouška. A byla. Na vrchol jsme se nedostali, za to jsme se všichni vrátili domů a to pro nás bylo nejdůležitější.

Od lezení jsem si chtěl malinko odpočinout a začal se více věnovat paraglidingu. První závody, spousta hodin ve vzduchu, reprezentace a můj další velký cíl je tu. Nominace na jeden z nejextrémnějších závodů světa Red Bull XAlps. Start v Salzburku, cíl v Monaku. Vzdušnou čarou přes 1000km, reálně však více než dvojnásobek vzdálenosti. Tohle je sen snad každého paraglidisty. Dostat se do výběru 33ti pilotů z celého světa je samo o sobě veliké vítězství. Byla to další životní zkouška a velké poznání sebe sama. Poprvé v životě zažívám takovou bolest, o které se mi ani nesnilo a zároveň zjištuji, co mé tělo všechno vydrží. Učím se pracovat se svou hlavou, vůlí a zjišťuji, jaké jsou v nás neskutečné možnosti. Po téměř 700km běhu, chůze, lezení a 1700km uletěných vzduchem se cítím jako vítěz, který pokořil za 11 dní Alpy, i když jsem se do cíle nedostal.




Absolvuju mnoho dalších závodů. Extrémní štafety Red Bull Dolomitenmann, Xterru, Ironmana, X-Pyr...Je to na dlouhé povídání. O tom však jindy.

Vracím se na vodu a na moře. Cítím, že moře a dálky a nekonečné horizonty jsou to, co mě v tuto chvíli nejvíce naplňuje a co mi ještě chybí pořádně prozkoumat. Vyrážíme na expedici do Finska plachtit přes největší finské jezero Saimaa.




Neskutečný zážitek v panenské přírodě. Přichází první velká loď. Po příjezdu objevuji nádhernou dřevěnou Salacii, která stojí ve vedlejší vesnici na zahradě a pomalu ji pohlcuje prach. Neváhám a s kamarádem se ji rozhodneme vdechnout nový život. Čas ale neúprosně letí a já zjišťuji, že se nestíhám lodi věnovat a brzy vyplout. V tu chvíli přichází nabídka na koupi lodi, kotvící v Řecku v perfektním stavu. Beneteau First 30 je o kousek větší a je vybavena na dlouhé plavby. Vyžaduje jen několik drobných úprav a pár dní práce! Nastává rychlý proces a naděje na letošní vyplutí! A co je cíl? Across the Horizon...

Další kapitola, která se již začala psát. Další dálky a dobrodružství, které spolu zažijeme...Cílem je cesta a projekt Across the Horizon bude tuto cestu mapovat.

Více o projektu zde: https://www.acrossthehorizon.cz/o-projektu



114 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page